Pages

Subscribe:

Labels

anugerah (2) buku (5) education (2) faeza (4) hadis (1) key chain (1) Kluang (1) makanan (6) mersing (5) Music (7) surat khabar (2) tv (3) video (1)

March 6, 2012

"Terbeli" Novel dulu-dulu

Waaaaa "TERBELI" laa sgt kannn..Faeza mcm laa x kenal diri ko kalo menyinggah kedai buku ade laa hasil nyer dibawak keluar dr kedai buku tu huhu..Alkisahnyer td singgah kedai buku Angsani kat Bndr Mersing tgh round2 ternmpk laa buku2 english novel yg zaman2 diri sendiri belum lahir pon ade..Murah OooOOoo..soo harus laa "BELI"..huhu senaskah cume RM4.50..Sampai jer kat rmh terus solitip tepi2 buku2 nie..ye laa buku dah berzaman, kang ade lak x sempat nak abis bace dah lunyai kulit buku nyer kannn..

4 novel sekali aku shopping ;)

First novel aku grab ialah Sabrina The Teenage Witch....Waaaaa nie TV series favourite aku zaman budak2 nie..Ingt lagi cite nie dulu kuar kat NTV7. Time program tgh malam weekend..Time weekend nie laa bole tgk TV smpi tgh2 mlm hehe..almklom laa kalo time isnin smpi jumaat kene bgun pagi2 gi sekolah..Time cite nie tgh tayang kat TV mase tu aku sek rendah lagi smpi laa zaman sek menengah..Suke sgt tgk cite nie sbb magic2 tu ngan gelagat si kucing kelakar bernama Salem hoho..Alaa xde ulang tayang ker kat TV cite nie..emmm..OK untuk buku nie sbnr nye ade bayak siri, sume nyer based on TV series..Yg aku beli nie episod Prisoner of Cabin 13..Mengenai Sabrina yg mnjadi counselor at Camp Bearclaw..Dia kene handle group budak2 dr Cabin 13..Biase laa kan budak2 semuanyer out of control tp dia berusaha untuk tidak menggunakan kuasa magic yg dimiliki untuk memulihkan keadaan yg kelam kelibut tu..Lame-lame dia sendiri hilang sabar dan telah menjampi agar semua budak2 itu berkelakuan baik dannn akhirnya Sabina berasa tenang & aman bile budak2 tersebut tidak nakal lagi tp itu semua hnya sementara..Biase laa ddk kat dlm kem nie walaupon budak2 so ade laa aktiviti2 lasak yg bebudak nie kene buat, tp mcm mn??? budak2 tersebut dah jadi ala2 acting like well-behaved robot, yg sngat dibimbangi Sabrina adelah Tug of War competition..Haii memcm laa perkara lucu terjadi..hahaha hadoiiii...

Second book adelah "TRAVELS"..Ia menceritakan kisah2 benar yg terjadi pada diri Michael Crichton..Buku nie di publish pada tahun 1988 wuhuuu tahun kelahiran ku..Kenal x Michael Crichton nie sape??..Hadoii korg nie kalo x kenal mmg x WoRLd laa haha..OK nie serba sedikit laa yg aku tau pasal dia nie..Michael Crichton nie laa yg cipta cerita ER (Emergency Room) yg konsep cerita nyer kat sepitall tuuuu..Dia ade lah bekas pelajar Harvard School dlm bidang Medical Degree..So x mustahil laa bile kite tgk cite ER tu seakan benar suasana nyer dia graduated dr universiti yg terbaik di dunia tuuuuuu tp dulu time dia belajar laaa coz now Harvard University dah jatuh ke tangga kedua..Selain bidang medic dia sngt meminat bidang computer..Kepakarannya menyerlah ketika menggunakan idea nya sendiri untuk menghasilkan film bercirikan science fiction thriller iaitu Westword pada tahun 1973 (hai camne laa dia bekerja ngan computer programs yg mase zaman tu sgt laa lembapp)..Dia berasal dari Chicago, lahir pada 1942 dan dah meninggal dunia pada tahun 2008..OK yg sangat menarik dlm buku nie ade lah kisah beliau travel ke Malaysia iaitu di negeri Pahang..Waaa teruje nak dgr cite pengalaman dia..sgt menarik pengembaraan dia dr bandar besar Kuala Lumpur (xbesar sgt laa KL time tu pon huhu) ke ceruk belukar Taman Negara kat Kuala Tahan..He telling about the deer named Mat and how the villagers at here stopped eating goat.. This wasn't a very dramatic story I have heard..Aku yg ade member pakwe dia duk kat Kuala Tahan pon x tau pasal alkisah nie..And he also story about meeting with orang asli from the Semai tribe..Bila dia balik ke negara asal nya dia berasa sangat lega maybe dia xberape suka suasana hutan tetapi selepas 10 tahun berlalu dia teringat dan rindukan kenangan kehidupan "hutan" nyer di Taman Negara dan dia masih menyimpan baju yg dipakai ketika dia survive kat sana..So sweettt haha..Baju pon baju laa kan..Nak dtg balik mungkin tak hoho...

2 buku lagi nie aku x sempat bace lagi..Ye laa sehari nak menghabiskan bacaan 2 novel kat atas nie pon hazabbb tauu ..So aku bg sinopsis je laa yer..Menarik jugak..Garden of Shadows cerita ini mengisahkan dipermulaan kisah cinta yg indah antara Olivia and Malcolm tetapi keindahan tersebut bertukar kepada kekejaman like flowers in the scorching sun when his true nature was revealed. Novel Payback pula mengesahkan New York City in the boomtown '80s, where fortunes are made with the drop of dime. The lucrative construction rackets are in the hands of the Irish mob, sparking the envy of the Mafia, the attention of the feds and all-out war. 2 brothers are caught in the cross fire. Paddy Adare a failed boxer turned enforcer for the Irish gangs and Billy a college graduate toiling in the tunnels as a sandhog before going to law school..Penulis buku ini adalah Thomes Kelly, dia nie pon dr Harvard University jugak, menuntut dalam bidang Master's degree in public administration..Payback is his first novel..Waa bertuah aku dpt naskah nukilan beliau yg pertama ini :)












Usang gile..Bace pon mcm feeling2 zaman aku xwujud lagi ;)

Dgn ade nyer buku2 nie hope leh improve english aku..aku x laa terror berbahase mat saleh tu tp bole laa paham words yg ditulis kat dlm buku2 nie..english xde laa susah sbnr nyer cume aku nie grammar nyer jer tongkang terbalik kalo speaking ngan writing..Best bace buku2 nie ayat nyer teratur dan senang paham..


*Nota kaki = Waaa rabu nie ade test moto ngan JPJ takut laa masih x berape mahir lagi nak2 tang titi tu emmm..doakan saya lulus yer..aminnn 

3 comments:

Nor Fazirra said...

RM4.50 each? - bargain!
Ha nak pegi kat kedai buku tu, suke bace buku novel eng jgk :)
and good luck on ur JPJ test :)


- http://porcelainturquoise.blogspot.com/

faeza eighteverlens said...

haii fazirra..jom2 dtg mersing..hehe..dah lulus dah tesy=t JPJ..wuhuuu..Thnks :)

Anonymous said...

Saye kira cuma orang indonesia yang suka lagu ni... nyatanya awak negeri mlayasia suka sangat lagu nie...!
but awak harus menyertakan penyanyi ni from indonesia...
and saye pun menghargai lagu negeri awak... kerana di indonesia sangat menghargai budaya,kenape malaysia tak menghargai budaya saye... awak harus menyertakan bahwa ni from indonesia ok...!